politikai szédelgők

Ártatlanra festve

Ártatlanra festve

Érdemes lecserélni a Fideszt a Jobbikra?

Van-e érdemi különbség a Fidesz és a Jobbik között mára? Van-e realitása egy kormányváltásnak és demokratikus visszarendezésnek a Jobbik vezetésével 2018-ban?

2017. január 03. - oriandras.hu

Az év vége legérdekesebb híre a közvéleménynek bedobott Jobbik – MSZP/DK koalíció. Nem sok hírt olvastam el az ünnepek alatt, de ez még az én bejglimámoros szaloncukorködömön is áttört. Bár ne tört volna!

 

Bauer Tamás nagyon szép jegyzetet kanyarított a témáról, alapvetően egyet is értek vele. Valamelyik családi vacsorán is felmerült a téma, az egyik rokonom zsigerből kezdte mondani, hogy akkor van itt vége mindennek, ha a Jobbik kerül hatalomra. Zsigerből, hiszen már lassan egy évtizede ez az a mumus, a rémkép, amivel fenyegetőzni lehet.

Csakhogy nagyon veszélyes belesüppedni az ilyen megszokott és sztereotip véleményekbe, nem árt időnként átgondolni azokat. Például: igaz még, hogy a Fidesz jobb, mint a Jobbik?

Én nem nagyon látok különbséget.
A Fidesz gyakorlatilag évek óta jórészt a Jobbik kottájából játszik. Erőfölényben van és a Jobbik által felvezetett dolgok nagy részét beépítette a programjába, megvalósította. Ez kezdetben egy előre menekülés lehetett, hogy most mi értelme van nem tudom. Lehet, hogy már nincs elég saját ötletük.

A Jobbik és Fidesz egy ideje már ugyanazokra a szavazókra hajt, a Jobbik el tudott érni egy kevés olyat, akinek a Fidesz nem volt elég radikális, a Fidesz meg talán valamennyit a magát úri-középosztálynak gondolók közül. Nekik a Jobbik társadalmilag nem elfogadható, bár valójában szerintem nincs (nem is volt) bajuk a Jobbikkal.

Nem vagyok se politikus, se politológus viszont rendszeresen beszélgetek politikáról nagyon sokféle emberrel. Vannak közte gyakorló politikustól a nyugdíjason át balosok, liberálisok, jobboldaliak és teljesen zavarodottak is. Persze az én ismerőseim és családtagjaim egyáltalán nem fedik le az országot, csak halvány sejtésem van, hogy milyen véleménye lehet a keleti részeken élőknek. (Tartok tőle, hogy ez a sejtés is jórészt hibás.)
Jól van, bevédtem magam.

Úgy vélem nagyon könnyű lehet az átjárás a Fidesz és Jobbik között. Egy rokonom egy választási napon azért várt a szavazással délutánig, mert tudni akarta nagyjából a részvételt. Ha sokan vannak, akkor a Jobbikra szavaz, ha kevesen, akkor a Fideszre.
A Jobbikról se tudunk sokat, mondjuk ezt a legtöbb pártról elmondhatjuk az országban, amit meg mégis az liberális szemmel nagyon aggasztó. (A Jobbikot ebben a mondatban ki lehet cserélni a Fidesszel is nyugodtan.)

A Jobbikra váltani a Fideszt nem lenne minőségi változás egyik irányba sem. Elkergetjük Orbánt és a helyére ültetjük Vonát? Helló!

Van az a szép álom, hogy megvernék közösen a Fideszt, visszaállítanák a jogállamot és aztán új választást írnak ki. Kezdjük azzal, hogy a Jobbik visszaállítja a Fidesz előtti állapotot. Ezt azért mindenki érzi, remélem, hogy nem túl valószínű. A Jobbik pont annak a berendezkedésnek az ellenében jött létre, lett egyre sikeresebb. A Jobbiknak a jelenlegi alkotmány, a hatalmi rendszer teljesen komfortos lenne csak bele kell ülnie valahogy. (Az előző választásoknál úgy gondoltam és ezt valamilyen szinten ma is tartom, hogy ezzel az utóbbival egyébként az MSZP sincs máshogy.)

A másik, hogy kiírnak egy új választást. A jelenlegi helyzetben az új választással sem érnénk el túl sokat, már ha egyáltalán a fentiek fényében egyáltalán eljutnánk odáig. Az alapvető probléma nem oldódna meg. Lenne egy erős Jobbik-Fidesz tábor meg egy erősen fregmentált baloldalnak csúfolt dolog. Hogy ki alakítana kormányt? Na igen.

Szóval mit nyernek azzal a demokratikusnak mondott baloldal választói, ha összefogva a Jobbikkal leváltják a Fideszt?

Semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://artatlanrafestve.blog.hu/api/trackback/id/tr5312093381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása