politikai szédelgők

Ártatlanra festve

Ártatlanra festve

A csoportpénz olyan, mint a hálapénz?

2017. január 16. - oriandras.hu

Az ember tisztában van vele, hogy az oktatás meg az egészségügy, a tömegközlekedés, úgy nagyjából en bloc az ország azon fele, amit a közpénzekből kell működtetni nem működik. Ez a helyzet termelte ki az önkéntes-illegális adózás egy új típusát, a hálapénzt, a csoportpénzt, amikkel nem segítünk valójában a rossz rendszeren csak cinkosokká válva tovább görgetjük a problémákat.

Valamennyire minden politika, ugye, de most az eddigieknél egy sokkal személyesebb témáról írok, a csoportpénzről.

A csoportpénz nem újdonság, már az én gyerekkoromban is szedték, pedig az már a múlt péntek előtt volt. A csoportpénzről egészen addig nem is gondolkodtam, amíg a gyerekeim bölcsibe/oviba nem kezdtek járni. Közölték, hogy mennyi lesz, havonta. Aztán elkezdték felhasználni és nagyon nem tetszett az ügy.

A csoportpénz, legalábbis ahogy én találkoztam vele leginkább az orvosi hálapénzre hasonlít, mert olyan adó, amit nem hivatalosan szednek, gyakorlatilag illegális és azért kell, mert az egyébként legálisan befizetett adónkból az állam nem képes ellátni az intézményeket. A csoportpénz egy ponton különbözik a hálapénztől, és ez azért nagyon lényeges, nem az alkalmazottak kapják, hanem az intézmény. Eképpen van esély rá, hogy mégis az elsődleges célközönség kapja: a gyerekek.

A csoportpénz abból a szempontból is problémás, hogy betart(at)hatatlan és csak növeli a társadalmi/anyagi különbségekből keletkező feszültséget. Igen, arról beszélek, hogy nem közös megegyezéssel szedik, de ha már szedik az egyeseknek gondot okozhat. Előfordulhat, hogy a havi minimum ezer forint körüli összeg hiányzik egy háztartásból. (Mi például fizetjük mindenhol, de alapvetően el tudnám a gyerekekre jobban is költeni ezt a sarcot.) Van aki nem is fizeti. Oké de ez esetben a csoportpénzből szervezett programok és ajándékok, mert főleg ilyenekre megy el a befizetett összeg, az ő gyerekének is járnak? Elvileg nem, gyakorlatilag persze. Ezen aztán ki lehet akadni, ami sokszor meg is történik.

A csoportpénz szerintem rossz dolog. Ha nem lenne a családban egy nálam sokkal simulékonyabb felnőtt, a feleségem, akkor én elvi alapon nem is fizetném. Tisztességgel leadózzuk a magunkét a fizetésünkből, az intézményrendszert ebből kéne eltartani. Az, hogy ilyen teljesen illegális módon megsegítjük a rendszert teljesen kontra produktív, hiszen a milliárdokat eltüntető politikusok (nem csak a jelenlegi, az elmúlt évtizedekben bármelyik, mindegyik) elmondhatja: nincs is minek ide plusz pénzt tenni, hiszen meg van oldva minden.

Pedig nincs. Az orvosoknál is abszurd, hogy a beteg a TB befizetése után még maga veszi a kórházi felszerelést, a gyógyszert, viszi a WC papírt. A csoportpénzből szervezett mikulás ünnep, a plusz ajándék csoki, néha a berendezési tárgyak nem szimplán segítséget jelentenek, hanem cinkosságot, a rendszer hibáinak segítését.

(A kép forrása: mifocink.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://artatlanrafestve.blog.hu/api/trackback/id/tr4412129873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elszomorítóan hülyék vagyunk 2017.01.18. 10:08:05

Írtam a politikai blogon a csoportpénzről, amihez érkezett pár hozzászólás is. Jó ideje tartom azt a fogadalmamat, hogy én nem szólok hozzá, nem válaszolok. Minek? Mindenesetre állati elkeserítő és nem az, hogy adott esetben nem értenek egyet velem, ha…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása